Print

Kempen Bulan Anak Yatim

on .

Kempen bulan anak yatim MyCARE kembali lagi dengan aktiviti-aktiviti yang lebih menarik. Seperti tahun lalu, masyarakat Malaysia akan diberikan peluang untuk menaja dan menyantuni anak-anak yatim Palestin, Syria, Iraq, Rohingya dan Filippina yang berada di bawah kelolaan MyCARE.

Print

Penajaan Anak Yatim MyCARE

on .

Anak yatim adalah kanak-kanak lelaki atau pun perempuan yang kehilangan bapa kandungnya sebelum baligh, Batas seorang anak disebut yatim adalah ketika anak tersebut telah baligh dan dewasa.

Dalam al-Quran telah menyebut sebanyak 23 kali perkataan ‘yatim’ dan pengunaan perkataan yatim merujuk kepada kemiskinan dan kepapaan. Ini bermakna mereka yang berada di dalam golongan yatim (anak yatim) memerlukan perhatian dan pembelaan bagi membantu kehidupan mereka agar lebih selesa dan sempurna seperti kanak-kanak yang mempunyai ibu dan ayah.

Sabda Rasulullah SAW: ”Bila engkau ingin agar hati menjadi lembut dan damai dan engkau (ingin) mencapai keinginanmu, sayangilah anak yatim, usaplah kepalanya, dan berilah dia makanan seperti yang engkau makan. Bila itu engkau lakukan, hatimu akan tenang serta lembut dan keinginanmu akan tercapai. (Hadis Riwayat Thabrani).

Print

Agihan sumbangan Winter Relief 2016 fasa pertama

on .

Sumbangan musim sejuk anda telah sampai kepada mereka di Gaza! Jutaan terima kasih dan tahniah kepada seluruh warga Malaysia yang terlibat sama ada individu atau korporat yang telah menghulurkan sumbangan bagi kempen Winter Relief 2016. Fasa pertama pengagihan sumbangan musim sejuk telah dilaksanakan oleh cawangan ofis kami di Gaza. Sumbangan ini adalah memberi kemudahan bagi keluarga miskin di Gaza untuk membuat persiapan kepada musim sejuk yang bakal tiba.

Print

Musim sejuk bakal tiba

on .

Hujan lebat yang mengakibatkan banjir di Gaza menjadi petanda musim sejuk bakal tiba. Pada 7 Januari 2015, Taufan Huda yang membawa musim sejuk telah menyebabkan 5 kematian dan menjejaskan kehidupan 110,000 penduduk.

Keadaan rakyat Palestin amat membimbangkan kerana Israel semakin rancak memusnahkan tempat tinggal dan ladang-ladang zaitun milik mereka. Kekurangan peralatan persediaan untuk musim sejuk seperti baju sejuk, selimut tebal, alat pemanas dan pek makanan kerana penambahan jumlah penduduk Palestin di kem-kem pelarian.

Print

Winter Relief 2016

on .

Musim sejuk hampir tiba. Kehidupan rakyat Palestin, Syria, Yaman dan Iraq bakal melalui fasa-fasa lebih mencabar di bulan-bulan mendatang.

Mereka yang kehilangan tempat tinggal, kanak-kanak, wanita mengandung, para pesakit dan warga emas adalah golongan yang terkesan teruk setiap kali musim sejuk. Sedikit kehangatan boleh menyelamatkan nyawa mereka.

Print

Penajaan Anak Yatim Palestin

on .

Alhamdulillah. Atas keprihatinan seluruh rakyat Malaysia termasuk penyumbang di luar Malaysia, MyCARE berjaya menyalurkan sumbangan penajaan kepada anak-anak yatim dan keluarga miskin di Palestin dengan jumlah penajaan sebanyak RM 766,842.35.

Sebanyak RM 423,463.00 telah dimanfaatkan kepada 421 orang Anak Yatim Palestin pada fasa pertama sejak Januari 2016 sehingga Jun 2016 melalui NGO Takaful for Child Welfare.

Find us on Facebook
Find us on YouTube
Find us on Scribd
Follow Us on SoundCloud