Print

Masjid Al-Aqsa kiblat yang pertama?

on .

Masjid Al-Aqsa kiblat yang pertama?

Masjid Al-Aqsa merupakan kiblat yang pertama semenjak agama Islam diwahyukan kepada Nabi Muhammad S.A.W di Mekah. Nabi Muhammad S.A.W dan para sahabat R.A menunaikan solat berkiblatkan Masjid Al-Aqsa ketika mereka berada di Mekah semenjak wujudnya kewajipan solat fardu lima kali sehari pada peristiwa Israa dan Mikraj yang berlaku pada tahun tiga tahun sebelum hijrah.

Print

Sejarah hitam Palestin

on .


29 November 1947 adalah merupakan satu sejarah hitam buat Palestin secara khususnya dan umat Islam secara umumnya.

Pada tarikh ini, selepas lebih 23 tahun kerajaan Turki Uthmaniyyah dijatuhkan, Pertubuhan Bangsa-Bangsa bersatu telah membuat satu keputusan berat sebelah berkaitan kondisi negara Palestin-Yahudi dengan memuktamadkan Resolusi (2) 181 PBB sebagai usaha dalam menangani masalah-masalah yang terdapat di wilayah tersebut.

Selepas kejatuhan Turki Uthmaniyyah, wilayah Palestin diambil alih oleh Kerajaan Inggeris. Sepanjang tempoh tersebut telah berlaku berbagai usaha untuk membawa masuk bangsa yahudi secara beramai-ramai ke dalam wilayah Palestin.

Apabila keadaan menjadi semakin tidak terkawal, Kerajaan Inggeris telah membawa perkara tersebut ke perhimpunan PBB dan terbentuklah satu badan iaitu UNSCOP atau UN Special Committee on Palestine bertujuan untuk mengatasi masalah-masalah berkaitan migrasi bangsa Yahudi ke wilayah Palestin secara besar-besaran ini.

Print

Gencatan senjata di Gaza goncang politik di Israel

on .

Kerajaan Zionis Israel yang ke-34 pimpinan Perdana Menteri Benjamin Netanyahu bergoncang semalam ekoran PERLETAKAN JAWATAN dan pengunduran Menteri Pertahanan, Avigdor Lieberman.

Liebermen yang juga Ketua Parti Yisrael Beiteinu turut menarik keluar 5 orang lagi ahli parlimen partinya dari gabungan parti kerajaan menyebabkan kerajaan Netanyahu kini mempunyai majoriti 1 kerusi Parlimen sahaja pada ketika ini (61 daripada 120 kerusi Parlimen).

Ini mengundang spekulasi akan berlakunya pilihanraya lebih awal di Israel yang sepatutnya dijadualkan sebelum November 2019. Lieberman dan Parti Yisrael Beiteinu dari sayap ekstrem kanan di Israel dilihat cuba mengambil kesempatan untuk meraih undi.

Print

Ulasan Mingguan PACE / 1 – 7 Okt 2018

on .

Minggu ini kita menyaksikan penangkapan beramai-ramai penduduk Palestin di Tebing Barat yang dilakukan oleh tentera Zionis Israel. Pada pagi Selasa, 2 Oktober, seramai 21 penduduk Palestin ditangkap, manakala pada hari Khamis pula seramai 13 penduduk Palstin ditangkap di sekitar kawasan berasingan di Tebing Barat.

Print

Oslo Accord - Satu perjanjian yang merugikan ummah

on .

Tanggal 13 September 1993 merupakan satu titik hitam bila mana ummah menyaksikan termetrainya satu perjanjian yang merugikan ummah.

PLO (Palestine Liberation Organization) yang selama ini dianggap sebagai harapan rakyat Palestin, telah berpaling dari perjuangannya apabila dalam perjanjian itu secara terang:

1) Mengiktiraf Israel

Persetujuan ini bermakna PLO menggugurkan tuntutan ke atas 78% wilayah Palestin yang diduduki oleh Israel selepas persetujuan ‘Rhodes Armistice’ pada tahun 1949.

Find us on Facebook
Find us on YouTube
Find us on Scribd
Follow Us on SoundCloud